1. (rövidítés) minden zsaru gazember, minden zsaru vadállat → az angol "All Cops Are Bastards" kifejezés rövidítése

Az "ACAB" egy rövidítés, amely az "All Cops Are Bastards" (Minden zsaru gazember) kifejezésből származik. Ezt a kifejezést gyakran használják a rendőri brutalitás és a rendőrség általános kritikája kontextusában. Különösen tüntetések, politikai mozgalmak és bizonyos zenei kultúrák, mint például a punk körében terjedt el.

Példamondat:

  • Az ACAB kifejezés használata erősen vitatott és ellentmondásos, mivel minden rendőrről egységesen mond ki lesújtó véleményt.
  • 30 centis késsel - melyre az ACAB betűszó volt írva - támadt egy férfi a rendőrökre, a helyszínen agyonlőtték. (forrás: blikk.hu)
  • Az utcai tüntetéseken sokan "ACAB" feliratú táblákat emeltek a magasba, tiltakozva a rendőri túlkapások ellen.
  • A város falain több helyen is látható az "ACAB" graffiti, amely a helyi lakosok rendőrséggel szembeni elégedetlenségét fejezi ki.
  • Az "ACAB" kifejezés használata megosztó, mivel egyesek az egész rendőrséget elítélik, míg mások szerint nem minden rendőr érintett a visszaélésekben.

Eredet: Az "ACAB" rövidítés az angol "All Cops Are Bastards" kifejezésből származik, és az 1970-es évektől kezdve terjedt el a punk és szkinhed szubkultúrákban, majd szélesebb körben is ismertté vált.

Rokon értelmű kifejezések: rendőrellenes szlogenek, tiltakozó jelmondatok, rendőrségkritika.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: ACAB jelentése magyarul

Vidanet banner