1. hozzáadott, hozzáadandó
  2. (matematika) összegző, összeadó, összeadásra vonatkozó → tulajdonság vagy művelet, amely az összeadás elvén alapszik
  3. (gyártás) réteges felépítésű, hozzáadás révén gyártott → az additív gyártás olyan folyamat, ahol a termékeket rétegenként, anyag hozzáadásával építik fel (pl. 3D nyomtatás)
  4. (élelmiszeripar) hozzáadott anyagok → anyagok, amelyeket az alapanyag tulajdonságainak javítása érdekében adnak hozzá, pl. tartósítószerek, színezékek, ízfokozók
  5. (kémia) addíciós jellegű (folyamat) → olyan kémiai reakció során lezajló folyamat, amelyben két vagy több vegyület molekulája melléktermék képződése nélkül egyesül egymással

Az "additív" szó olyan dolgokra vonatkozik, amelyek hozzáadásra kerülnek valamihez annak javítása vagy kiegészítése céljából. Gyakran használják a kémia és az élelmiszeripar területén azokra az anyagokra, amelyeket az ételekhez vagy italokhoz adnak hozzá az íz, tartósítás vagy egyéb tulajdonságok javítása érdekében. Matematikában az additív kifejezés olyan műveletekre vagy folyamatokra utal, amelyek összeadással kapcsolatosak.

Példamondat:

  • A matematikaórákon tanulmányoztuk az additív függvényeket, amelyek fontosak a lineáris algebra és az analízis területén.
  • Az additív gyártási technológiák, mint a 3D nyomtatás, forradalmasították a prototípusok és kész termékek előállításának módját.
  • Az élelmiszeriparban használt additívok segítenek megőrizni a termékek frissességét, de fontos ellenőrizni, hogy azok biztonságosak-e az egészségre.

Eredet: Az "additív" szó a latin "additivus" szóból származik, ami az "addere" (hozzáad) igéből ered, jelentése 'hozzáadott' vagy 'hozzáadásra vonatkozó'. Az additív kifejezés jelentése és alkalmazása az idők során kibővült, a matematikai és természettudományi kontextustól a modern technológiai és ipari használatig.

Rokon értelmű szavak: hozzáadott, összeadás, bővítő, kiegészítő, plusz.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: additív jelentése magyarul

Vidanet banner