1. (orvosi) a nyálkahártyán vagy a mirigyállományon képződő daganatok gyűjtőneve

Az "adenoma" egy daganattípus, amely általában jóindulatú. Az adenoma általában a mirigyekben alakul ki, és a test különböző részein fordulhat elő. Különösen gyakori a bélben, az orrban és az orrmelléküregekben, de előfordul a mellékvesekéreg hormontermelő adenomája is. A vastagbélben képződő adenoid polip idővel rosszindulatú daganattá fejlődhet. Az adenomák többnyire tünetmentesek, és gyakran csak a daganatok rutin diagnosztikai vizsgálata során ismerik fel őket. Az adenomák azonban idővel növekedhetnek, és ha elérnek egy bizonyos méretet, akkor nyomást gyakorolhatnak a környező szövetekre, és ezek már okozhatnak különböző tüneteket. Az adenomák gyógyíthatók, és az eltávolításuk általában a betegek teljes felépülését eredményezi.

Példamondat:

  • Lindánál megállapították, hogy adenoma van az agyalapi mirigyében, és ez a humor felborítja az egész hormonháztartását.
  • Az orvos azt mondta, hogy az általa talált adenoma kicsi és jóindulatú, így egyelőre nem igényel kezelést.
  • Az adenomák a vastagbélrák előszobái lehetnek, ezért fontos rendszeresen vizsgáltatni magunkat.
  • Az ultrahangvizsgálat során az orvos egy kis pajzsmirigy adenomát talált, amely nem okoz tüneteket.

Eredet: Az "adenoma" szó a görög "adeno-" (mirigy) és "-oma" (daganat) szavak összetételéből származik, és a mirigy eredetű jóindulatú daganatot jelenti. A szó első használata az 1840-es évekre nyúlik vissza, amikor a patológusok a mirigyekből származó daganatokat kezdték tanulmányozni. Az adenoma szó használata a modern orvostudományban széles körben elterjedt.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Egészségvonal: jóindulatú daganatok

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: adenoma jelentése magyarul

Vidanet banner