Idegen szavak szótára

alea iacta est jelentése

Alea iacta est jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ alea iacta est jelentése közérthetően itt.
  1. (történelem) "A kocka el van vetve" → Július Caesar mondta, amikor átlépte az Olasz-félszigetet védő Rubicon folyót 49-ben Kr. e., ami a Római Polgárháború kezdetét jelölte
  2. (átvitt) visszafordíthatatlan döntés meghozatala → egy fontos, sorsdöntő lépés megtétele, amely után már nincs visszaút

"Alea iacta est" egy latin kifejezés, amelyet Július Caesar mondott ki, amikor döntő lépésre szánta el magát, és átlépte a Rubicon folyót, tudva, hogy ezzel polgárháborút indít. Ez a mondat a történelem egyik legismertebb idézete lett, szimbolizálva a sorsdöntő, megmásíthatatlan döntések meghozatalának pillanatát. Átvitt értelemben gyakran használják olyan helyzetek leírására, amikor valaki fontos, végleges döntést hoz, amely jelentős változásokat eredményez az életében vagy a körülötte lévő világban.

Példamondat:

  • Miután aláírta a szerződést, úgy érezte, hogy "alea iacta est", és mostantól új fejezet kezdődik az életében.
  • A vállalat vezetése tudta, hogy az új termék piacra dobásával "alea iacta est", és készen állnak a kihívásokra.
  • A döntés meghozatala után nincs visszaút, "alea iacta est", és most már csak előre nézhetünk.

Eredet: Az "alea iacta est" kifejezés latinul jelenti, hogy "A kocka el van vetve". Ez az idézet szorosan kapcsolódik Július Caesarhoz és az ő történelmi döntéséhez, hogy átlépje a Rubicon folyót, ami egyértelmű jelzés volt arra vonatkozóan, hogy szembe száll a római szenátussal és Pompeiusszal. Ez a lépés indította el a Római Polgárháborút, és végül Caesar hatalmának megszilárdításához vezetett. Az idézet a döntéshozatal és a sorsfordító lépések metaforájaként maradt fenn a kultúrában.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: alea iacta est jelentése magyarul

Vidanet banner