Idegen szavak szótára

allegória jelentése

Allegória jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ allegória jelentése közérthetően itt.
  1. kifejtett szókép → egy konkrét történet vagy ábrázolás, amely valami mást, mélyebb vagy átvitt értelmet hordoz
  2. erkölcsi eszmének, elvont fogalomnak megszemélyesítése vagy érzékelhető képben való ábrázolása → amikor a szerző vagy művész átvitt értelemben használ karaktereket, tárgyakat 

Az allegória a metafora kiterjesztése, vagyis olyan szókép, melynek segítségével az ábrázolt események, személyek vagy elvont fogalmak kapnak egy második, rejtett jelentést, értelmezést. Az allegóriát gyakran használják az irodalomban és a művészetekben, hogy az olvasót vagy a nézőt elgondolkodtassa és a felszín alatti jelentésekre megértésére ösztönözze. Az allegória lehet rövid, végigvonulhat egy mű egy nagyobb részén vagy akár a teljes egészén is. Az "Állatfarm" George Orwell-től például egy allegória a totalitárius rendszerekről. 

Az allegória jelentése példával:

Az alábbi részlet Arany János: Magányban című verséből származik, melyben a költő a nemzet sorsát, jövőjét az óramű képével fejezi ki:

Az óra lüktet lassú percegéssel,

Kimérve a megmérhetetlen időt;

Ébren a honfigond virrasztva mécsel,

Homlokra összébb gyűjti a redőt.

Vajúdni meddig tart még e világnak?

Sors! óraműved oly irtóztató:

Hallom kerekid, amint egybevágnak:

De nincs azokhoz számlap, mutató.

 

Eredet: Az allegória görög eredetű szó: allegorein jelentése → 'másról beszélni'


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: allegória jelentése magyarul