Idegen szavak szótára

aszpartám jelentése

Aszpartám jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ aszpartám jelentése közérthetően itt.
  1. (élelmiszeripar) mesterséges édesítőszer → nem cukorból származó, de édes ízt adó vegyület, amelyet édes ízű ételek és italok készítéséhez használnak, a cukorral szemben kalóriaszegény (lásd. még E 951 aszpartám
  2. (kémia) aminosavakból álló vegyület → a fenil-alanin és az aszparaginsav aminosavakból álló, szacharinnál 200-szor édesebb vegyület

Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer, ami nem cukorból származik, de édes ízt ad. Gyakran használják ételek és italok édesítéséhez, így a cukor kalóriaszegény alternatívájának tekinthető. Kémiai szempontból az aszpartám a fenil-alanin és az aszparaginsav aminosavakból álló vegyület, ami a szacharinnál 200-szor édesebb.

Példamondat:

  • Az aszpartámot széles körben használják light üdítőitalokban az édes íz előállítására.
  • Ez a rágógumi aszpartámmal édesített, ezért kevesebb kalóriát tartalmaz.
  • Az aszpartámot olyan emberek is fogyaszthatják, akiknek diétájukban korlátozniuk kell a cukorbevitelt.

Eredet: Az "aszpartám" szó az "aszparaginsav" és "fenilmetil" szavak összevonásából származik, mivel ezek az aminosavak alkotják az aszpartámot. Az "aszparaginsav" szó az "aszparagin" nevű aminosavból ered, ami az aszparágusban található meg nagy mennyiségben.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: aszpartám jelentése magyarul