Idegen szavak szótára

cholelithiasis jelentése

Cholelithiasis jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ cholelithiasis jelentése közérthetően itt.
  1. (orvosi) epekövesség, epekőbetegség, epekőbántalom → az epehólyagban vagy az epevezetékekben képződő kövek, amelyek fájdalmat és egyéb emésztőrendszeri problémákat okozhatnak

A cholelithiasis (ejtsd: kolelitiázis) az epehólyagban vagy az epevezetékekben képződő kőképződést jelenti, amit gyakran epekőnek neveznek. Az epekövek főleg koleszterinből, epefestékekből és meszes lerakódásokból állhatnak. Tünetei közé tartozik az a zsíros ételek fogyasztása után fellépő fájdalom, továbbá hányinger és emésztési zavarok.

Példamondat:

  • A cholelithiasis diagnózisát ultrahang vizsgálattal állapították meg, amely során az orvos az epehólyagban köveket talált.
  • A cholelithiasis bizonyos esetekben műtéti beavatkozást igényelhet.

Eredet: A "cholelithiasis" szó a görög "chole" (epe) és "lithos" (kő) szavakból származik, így jelentése 'epében lévő kő'.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: cholelithiasis jelentése magyarul