Idegen szavak szótára

emphysema jelentése

Emphysema jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ emphysema jelentése közérthetően itt.
  1. (orvosi) tüdőtágulat → a tüdőszövet krónikus betegsége, amelyben a légzőszervi alveolusok (léghólyagok) károsodnak és tágulnak, ami rontja a légzést
  2. (orvosi 2) légzési funkciók csökkenése → a légzési felület csökkenése miatt a gázcsere hatékonysága romlik
  3. (orvosi 3) felfújódás, felpuffadás → levegő kóros felgyülemlése valamely szervben

Az emphysema (ejtsd: emfizéma) egy krónikus tüdőbetegség, amelynek eredményeképpen a levegő bennreked a tüdőben, nehezítve a friss levegő beáramlását és az  elhasznált levegő kiáramlását. Az emphysema gyakran társul a krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) egyéb formáival, mint például a krónikus bronchitisszel.

Az emphysema jelentése példamondattal:

  • Az emfizéma a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egyik típusa, mely az alsó légutak, léghólyagocskák visszafordíthatatlan tágulatával jár.
  • Az emphysema egyik leggyakoribb oka a hosszú távú dohányzás.
  • Az emphysemás betegek gyakran szenvednek légszomjtól és fáradékonyságtól még alacsony fizikai megterhelés esetén is.
  • Az emphysema kezelésére nincs gyógyír, de léteznek kezelések, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében és a betegek életminőségének javításában.

Eredet: Az emphysema görög eredetű szó: emphüszéma jelentése → 'belefúj'


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: emphysema jelentése magyarul