1. (általános) a rendezetlenség mértéke, a káosz mértéke
  2. (fizika) egy rendszer rendezetlenségi fokának jellemzője
  3. (információelmélet) az információ kiszámíthatatlansága, ill. véletlenszerűsége

Az entrópia a fizika és a termodinamika területén használt fogalom, amely egy rendszer rendezetlenségének vagyis tulajdonképpen a káosz mértékét jelenti. Az entrópia növekedése általában a rendszer energetikai veszteségével jár, ami azt jelenti, hogy kevesebb energiát lehet hasznos munkára fordítani. Az információelméletben az entrópia az információ mennyiségét méri, és azt mutatja, mennyire kiszámíthatatlan vagy véletlenszerű az információ.

Példamondat:

  • Az entrópia lényegében arra utal, hogy valamely rendszerben mekkora a káosz, vagyis a rendezetlenség mértéke.
  • A hűtőgép működése során a hűtőtérben az entrópia csökken, míg a környezetben nő, ami a hő átadásával jár.
  • Az információelméletben az entrópia segít megérteni, hogy mennyire kiszámíthatatlan vagy véletlenszerű egy adott információforrás.
  • Számos olyan jelenség van, ami visszafordíthatatlan. A földre eső pohár összetörik, de spontán nem áll össze újra pohárrá. Az elemi részecskék világában is rengeteg hasonlóan egyirányú folyamat történik, például az atomok bomlása, illetve az entrópia folytonos növekedése. (forrás: index.hu)

Eredet: Az entrópia görög eredetű szó, az en- (görögül εν-) szótagból (melynek jelentése be-) és az ergon (έργον = munka) szóból képződik.

Rokon értelmű szavak: rendezetlenség, véletlenszerűség, bizonytalanság (információelméleti kontextusban).

Forrás: Bakos Ferenc: Idegen szavak és kifejezése szótára + jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: entrópia jelentése magyarul

Vidanet banner