Idegen szavak szótára

epidemiológia jelentése

Epidemiológia jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ epidemiológia jelentése közérthetően itt.
  1. (tudományos) járványtan → a betegségek előfordulásának és terjedésének tudománya

Az epidemiológia az orvostudomány egyik ága, amely a betegségek és az egészséggel kapcsolatos állapotok eloszlását és hatását vizsgálja az emberi populációkban. Ez magában foglalja a betegségek okainak kutatását, a megelőzési stratégiák kidolgozását és a közegészségügyi politika alakítását. Az epidemiológia fontos szerepet játszik a közegészségügy területén, mivel segít azonosítani a járványkitörések okait és a hatékony megelőzési módszereket.

Példamondat:

  • Az epidemiológia segít meghatározni, hogy egy adott betegség vonatkozásában mely populációk vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve.
  • A COVID-19 pandémia során az epidemiológiai adatok fontos szerepet játszottak a vírus terjedésének megértésében és a megelőző intézkedések kidolgozásában.
  • Az epidemiológusok folyamatosan monitorozzák a betegség kitöréseket, hogy megértsék a betegség terjedésének mintázatait és hatékonyan reagáljanak rá.

Eredet: Az "epidemiológia" szó a görög "epi-", ami "rajta" vagy "között" jelentést hordoz, a "dēmos", ami "népet" jelent, és a "-logia", ami "tanulmány" jelentést hordoz. Tehát az epidemiológia szó szerint "a nép közötti dolgok tanulmánya".

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: epidemiológia jelentése magyarul