1. feltünési viszketegség, magamutogatás, szereplési vágy
  2. gátlások nélküli őszinteség, túlzott nyíltság
  3. (orvosi) kóros hajlam a nemi szervek nyilvános mutogatására

Az "exhibicionizmus" kifejezés két fő jelentéssel bír. Az első jelentés szerint az exhibicionizmus az a szándékos viselkedés, amikor valaki szereti a közfigyelmet és különféle módokon felhívja magára a figyelmet. A második, klinikai jelentésében az exhibicionizmus egy szexuális zavar, ahol az érintett személy szexuális kielégülést keres azáltal, hogy nemi szerveit váratlanul és nem kívánt módon mutatja meg másoknak. (Lásd. még → exhibicionista jelentése).

Példamondat:

  • A színészethez kell egy kis exhibicionizmus, hiszen ez a szakma önmagában is magamutogatás.
  • Tóth Gabiban van egy jó adag exhibicionizmus, hiszen saját egy 2014-es interjú szerint akkor érzi jól magát, ha mutogathatja magát.
  • Péterben az egészségesnek mondható szint feletti exhibicionizmus dolgozik, hiszen is legutóbb rendőrök fogták el, amikor meztelenül sétált az utcán.

Eredet: Az "exhibicionizmus" szó a latin "exhibere" (bemutatni, megmutatni) igéből származik, amely az "ex-" (ki) és "habere" (birtokolni, tartani) szavakból áll össze.

Rokon értelmű szavak: feltűnési viszketegség, önmutogatás, magamutogatás, szexuális parafília (klinikai kontextusban).


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: exhibicionizmus jelentése magyarul

Vidanet banner