Idegen szavak szótára

exit poll jelentése

Exit poll jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ exit poll jelentése közérthetően itt.
  1. közvetlenü a választás utáni közvélemény-kutatás → a szavazók megkérdezése közvetlenül azután, hogy kiléptek a szavazóhelyiségből

Az exit poll (ejtsd: egzit poll) egy közvélemény-kutatási módszer, amit választások idején használnak annak érdekében, hogy gyors előrejelzést kapjanak a választási eredményekről. A szavazókat közvetlenül azután kérdezik meg, hogy leadták szavazatukat, így információt szolgáltatva arról, hogy kikre és milyen politikai irányvonalakra szavaztak. Ezek az adatok segíthetnek elemezni a választói magatartást, valamint az aktuális politikai tendenciákat. Az exit poll eredményei gyakran nagyon közel állnak a végső választási eredményekhez, de fontos megjegyezni, hogy előrejelzéseik bizonyos mértékű hibahatárral rendelkeznek.

Az exit poll eredményeit Magyarországon csak a szavazóhelyiségek bezárását követően lehet nyilvánosságra hozni azért, hogy ne befolyásolják a szavazókat.

Példamondat:

  • Az exit poll eredmények gyakran adnak egy előzetes képet arról, hogy melyik párt áll nyerésre a választásokon.
  • A választások éjszakáján az exit poll eredményeket nagy izgalommal várják a politikai elemzők és a szavazók egyaránt.
  • Bár az exit poll eredmények hasznosak lehetnek, nem mindig pontosak, ezért óvatosnak kell lenni az eredmények értelmezésénél.
  • Az exit poll szerint a külképviseleteken 77 százalék az ellenzékre szavazott a 2022-es országgyűlési választásokon.

Eredet: Az exit poll egy angol kifejezés: exit poll jelentése → „kijáratkori / kilépéskori lekérdezés”. A módszert először az 1960-as években kezdték használni az Egyesült Államokban, hogy gyorsan reagáljanak a választási tendenciákra és előrejelzéseket készítsenek a hivatalos eredmények ismeretében. Azóta az exit poll elterjedt világszerte, mint egy fontos eszköz a választási elemzésekben és a média berkeiben.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + CNN: Mi az Exit Poll? (angol)

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: exit poll jelentése magyarul

Vidanet banner