Idegen szavak szótára

generatív jelentése

Generatív jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ generatív jelentése közérthetően itt.
  1. (informatika, mesterséges intelligencia) új adatok vagy tartalom előállítása → olyan algoritmusok vagy modellek, amelyek képesek önállóan új, korábban nem létező információkat generálni
  2. (nyelvészet) természetes nyelv szabályain alapuló → a nyelvi szerkezeteket és mondatokat leíró elméletek, amelyek a nyelv természetes használatát modellezik
  3. (művészet) generált (alkotás) → olyan művészeti alkotások, amelyek bizonyos szabályok vagy algoritmusok alapján jönnek létre, gyakran az alkotó közvetlen beavatkozása nélkül

A "generatív" kifejezés olyan folyamatokra vagy módszerekre utal, amelyek új tartalmakat, adatokat vagy szerkezeteket hoznak létre egy adott szabályrendszer vagy algoritmus alapján. Az informatikában és a mesterséges intelligenciában a generatív modellek olyan komplex algoritmusok, amelyek képesek önállóan új képeket, szövegeket vagy hangokat generálni, mint például a ChatGPT. A nyelvészetben a generatív grammatika a nyelv szerkezetének és mondatainak alapvető szabályait kutatja. A művészetben a generatív alkotások az alkotó által megadott szabályokon alapulnak, gyakran digitális eszközökkel létrehozva új és egyedi műveket.

Példamondat:

  • A generatív mesterséges intelligencia képes volt teljesen új zenei kompozíciókat alkotni, csak a zenei stílus meghatározásával.
  • A generatív nyelvészeti elméletek célja a nyelv univerzális szabályainak megértése és leírása.
  • Egy kiállításon generatív művészetet bemutató alkotások láthatóak, amelyeket számítógépes algoritmusok hoztak létre.

Eredet: A "generatív" szó a latin "generare" igéből származik, ami 'létrehozni', 'termelni' jelentéssel bír. A kifejezés azokat a folyamatokat vagy elméleteket jelöli, amelyek új entitásokat, mint például adatokat, szerkezeteket vagy műalkotásokat hoznak létre, és gyakran hivatkoznak rá a nyelvészet, informatika, mesterséges intelligencia és művészet területén.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: generatív jelentése magyarul

Vidanet banner