- (gasztronómia, rövidítés) veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok (Hazard Analysis and Critical Control Points) → az élelmiszerbiztonság megteremtését célzó szabályrendszer
A HACCP mozaikszó, a tevékenység angol szavainak kezdőbetűiből jött létre: Hazard Analysis and Critical Control Points (veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok). A HACCP-rendszer célja az élelmiszer-biztonság elérése.
Példamondat:
- Minden magyarországi élelmiszer-előállító és -forgalmazó köteles HACCP rendszerrel rendelkezni.
- Egy magyar séf és egy HACCP-tanácsadó is azt mondja: a mogyorót szinte lehetetlen kiszűrni a konyhákról.
- A magyar higiénés szabályok rendkívül szigorúak, ráadásul ez már kiegészült az uniós HACCP bevezetésével.
- Az élelmiszergyártó cégeknek fontos, hogy betartsák a HACCP szabályait annak érdekében, hogy biztonságos élelmiszereket állítsanak elő.
- A HACCP megköveteli a folyamatos ellenőrzést ezáltal megteremtve az élelmiszerbiztonságot.
A HACCP egy angol mozaikszó: Hazard Analysis and Critical Control Points jelentése tükörfordításban → Veszélyt Elemző és Kritikus Ellenőrző Pontok
Forrás: jelentese.hu gyűjtés
Kiejtés
Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!
Link erre az oldalra: haccp jelentése magyarul