Idegen szavak szótára

hadiállapot jelentése

Hadiállapot jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ hadiállapot jelentése közérthetően itt.
  1. egy ország és egy másik ország között kitörő háború kapcsán kihirdetett rendkívüli állapot, melynek során különleges jogrend lép életbe

A hadiállapot ellentéte a békeállapot.

A hadiállapot jelentése példamondattal:

  • A hadiállapotot kihirdető ország közvetlenül részt vesz egy háborús konfliktusban, míg a háborús vészhelyzet esetén a szomszédos országban zajlik háború.
  • A hadiállapot kinyilvánításához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.
  • A hadiállapot egy rendkívül állapot, melyben a haza védelmére irányuló katonai szolgálat elsősorban a 18 és 50 év közötti férfiak számára alkotmányos kötelezettség.
  • Hadiállapot idején a Kormány gyakorolja az Országgyűlés által átruházott jogokat, valamint dönt a Magyar Honvédség külföldi vagy magyarországi alkalmazásáról, békefenntartásban való részvételéről, külföldi hadműveleti területen végzett humanitárius tevékenységéről, külföldi állomásozásáról, valamint a külföldi fegyveres erők magyarországi vagy Magyarország területéről kiinduló alkalmazásáról és magyarországi állomásozásáról.

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: hadiállapot jelentése magyarul