1. túltengő önbizalom, felfuvalkodottság, önhittség → egy személy vagy csoport által tanúsított túlzott önbizalom vagy büszkeség, amely gyakran előzi meg a bukást vagy katasztrófát

A hübrisz fogalma különösen a görög tragédiákban és mitológiában kapott fontos szerepet, ahol az istenek büntették felfuvalkodott, önhitt embereket. A modern értelemben a hübrisz a túlzott önbizalom és az önbecsülés olyan formáját jelenti, amely nem veszi figyelembe a valóság korlátait, és gyakran vezet hibás döntésekhez vagy a közösség normáival szembeni cselekvésekhez.

A hübrisz jelentése példamondattal:

  • A politikusokat gyakran ragadja el a hübrisz
  • Tamásra jellemző a hübrisz, akkora a szája, hogy már barátai sem igazán viselik el.
  • A vállalat vezetőjének hübrisze vezetett a cég összeomlásához.
  • A hübrisz a görög tragédiákban gyakran a hős bukásának előfutára.
  • Azok, akik hübriszt mutatnak, gyakran nem látják be saját korlátjaikat.

Eredet: A "hübrisz" szó a görög "ὕβρις" (hybris) szóból származik, ami az önhittséget, túlzott büszkeséget és az istenekkel szembeni tiszteletlenséget jelentette az ókori Görögországban. A hübrisz fogalma központi eleme volt a görög etikának és drámának, különösen a tragédiákban, ahol a hősök gyakran szenvedtek és buktak el a saját hübriszük következtében.

Rokon értelmű szavak: elbizakodottság, arrogancia, gőg, önteltség, nagyképűség.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: hübrisz jelentése magyarul

Vidanet banner