1. (általános) gyászos, szomorú esemény, nagy szerencsétlenség
  2. (irodalom) szomorú végű dráma → a dráma egyik fő műfaja, amely súlyos konfliktusokat és emberi szenvedést ábrázol, gyakran a főhős bukásával és halálával végződik

A tragédia az ókori Görögországból származik, és célja az, hogy a nézőkben katarzist, azaz érzelmi megtisztulást váltson ki, a szánalom és félelem érzéseinek megélésével. A tragédiák középpontjában általában egy jelentős erkölcsi vagy etikai dilemma áll, amit egy főhős képvisel, aki hibái vagy sorsa következtében szenved és megbukik . A műfaj jellemzői közé tartozik a komoly témák feldolgozása, a mélyreható karakterábrázolás és az emberi döntések súlyos következményeinek bemutatása.

Példamondat:

  • Shakespeare "Hamlet" című műve az egyik legismertebb tragédia a világirodalomban.
  • A tragédia gyakran foglalkozik az emberi létezés alapvető kérdéseivel, így a halállal, a sorssal és az erkölcsel.
  • A görög tragédiákban a hősök gyakran szembesülnek a hübrisz következményeivel.

Eredet: A "tragédia" szó a görög "tragōidia" kifejezésből származik, ami 'bakdal' jelentéssel bír. Az elnevezés eredetileg az ókori görög drámafesztiválokon előadott darabokra utalt, ahol a kórus tagjai gyakran bakok bőrébe öltöztek. A tragédia mint műfaj az ókorban alakult ki, és az évszázadok során tovább fejlődött, meghatározó eleme maradt a színháznak és a irodalomnak egyaránt.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: tragédia jelentése magyarul

Vidanet banner