1. iszlám államforma → egy olyan államformáció, ahol a politikai hatalmat a kalifa gyakorolja, aki Mohamed próféta utóda és az iszlám vallási és politikai vezetője

A "kalifátus" a kalifa által vezetett iszlám államot jelent, amely az iszlám vallási törvényeket, azaz a saríát követi, és egyesíti a politikai hatalmat a vallási vezetéssel. A kalifa szó jelentése 'utód', ami Mohamed próféta utódait és az iszlám közösség vezetőit jelöli. A kalifátus történelmileg az iszlám aranykorának időszakában, különösen a középkorban jutott nagy jelentőségre, területileg pedig jelentős részei voltak az akkori ismert világnak, beleértve részeket Afrikából, Ázsiából és Európából.

Példamondat:

  • Az Omajjád-dinasztia alapította meg az első jelentős kalifátust, amelynek központja Damaszkusz volt.
  • Az Abbaszida-kalifátus jelentős kulturális és tudományos fejlődést ért el, beleértve a matematikát, csillagászatot és orvostudományt.
  • A kalifátus intézménye hatalmas befolyással bírt az iszlám világ politikai és vallási életére egészen a 20. század elejéig.

Eredet: A "kalifátus" szó az arab "خِلافة‎" (khilāfa) szóból származik, amely 'utódlás' vagy 'helyettesítés' jelentéssel bír. A szó a kalifa (خليفة‎, khalīfah) kifejezésből ered, ami Mohamed próféta utódát és a muszlim közösség vezetőjét jelenti.

Rokon értelmű szavak: iszlám állam, emírség, szultanátus (bár ezek más politikai struktúrákat is jelölhetnek).

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: kalifátus jelentése magyarul

Vidanet banner