Idegen szavak szótára

kálvária jelentése

Kálvária jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ kálvária jelentése közérthetően itt.
  1. (vallás) Jézus szenvedése és keresztre feszítése → az út és események, amelyeken Jézus a kereszttel a vállán Jeruzsálem utcáin ment a Golgotára, ahol keresztre feszítették
  2. (általános) nagy szenvedés, komoly megpróbáltatás → nehéz, fájdalmas élmény vagy időszak, amelyet valaki átél

A kálvária a keresztény hagyományban Jézus szenvedését és keresztre feszítését jelenti, különösen azt az utat és az eseményeket, amelyek során a kereszttel a vállán ment Jeruzsálem utcáin a Golgotára. Átvitt értelemben a szó nagy szenvedésre vagy megpróbáltatásra is utalhat, ami valaki számára egy nehéz időszakot vagy élményt jelent.

Példamondat:

  • A hívők a mise során imádkozva idézik fel Jézus kálváriáját, vagyis a szenvedését és halálát .
  • Az elmúlt év a cég számára igazi kálvária volt, tele kihívásokkal és nehézségekkel.
  • A betegsége során átélt kálvária után végre jobban érezte magát.

Eredet: A "kálvária" szó a latin "Calvaria" szóból származik, ami a 'koponya' jelentésére utal (ahonnan a "Golgota" hegy neve is ered, mely a keresztre feszítés helye volt, és a "koponya helye" jelentésű héber szóból származik). A szó a keresztény hagyományban kapott mélyebb, vallási jelentést Jézus szenvedése és halála miatt.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: kálvária jelentése magyarul