Idegen szavak szótára

kokárda jelentése

Kokárda jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ kokárda jelentése közérthetően itt.
  1. szalagdísz, szalagcsillag, szalagrózsa általában kerek vagy ovális alakú, ruhán viselt dísz, mely az ország zászlajának színeit viseli

A kokárda egy nemzeti színő szalagból készült, kör alakú dísz, amit általában ruhára (mellkastájékra) vagy sapkára tűzve hordanak. Használata a világ számos pontján elterjedt nemzeti ünnepek, sportesemények vagy politikai megmozdulások alkalmával.

Példamondat:

  • Európában a kokárda használata a XVIII. században terjedt el, viselői ezzel mutatták ki valamilyen politikai irányzat iránti elkötelezettségüket.
  • A hagyomány szerint az 1848–49-es szabadságharc előestéjén a pesti radikális ifjúság vezérei Szendrey Júliától, illetve Laborfalvi Rózától kapták az első kokárdákat, amelyeket a kabát hajtókáján vagy a mellrészén, a szív felőli oldalon viseltek.
  • A kokárda nem sok nemzetnél vált annyira meghatározó jelképpé, mint a magyaroknál.

Eredet: A kokárda francia eredetű szó: cocarde jelentése 'kakastaréj'.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Wikipédia

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: kokárda jelentése magyarul