1. indulatos, hirtelen haragú, lobbanékony, heves vérmérsékletű
  2. türelmetlen
  3. 'főnök-típus'

A kolerikus egyike a 4 alapvető személyiségtípusnak (a másik három a szangvinikus, a melankolikus és a flegmatikus). A kolerikus az extrovertált személyiségek csoportjába tartozik.

A kolerikusok személyiség-típusra jellemző, hogy hirtelen haragú, lobbanékony, mégis úgy lehetne legjobban jellemezni, hogy felkészült és fegyelmezett, tökéletes vezető jellem, tele ambíciókkal. Általában erős motivációja van, magától kezd bele dolgokba és keményen dolgozik; sok politikai és katonai vezető ebből a típusból kerül ki, nem véletlenül. A kolerikusok túlteszik magukat az életből fakadó nehézségeken és közben sokat teljesítenek. Munkahelyükön legyőzik az akadályokat és sikeresen elvégzik a feladatokat, viszont ha valami nem sikerül nekik könnyen depresszióba eshetnek.

  • A kolerikus pozitív tulajdonságai: született vezető, dinamikus, független, önellátó, elkötelezett, célratörő, jó szervező, jól reagál vészhelyzetben, csapatban is jól dolgozik
  • A kolerikus negatív tulajdonságai: mindig ő a főnök, türelmetlen, érzelemmentes, nem tudja elengedni magát, túl domináns, nem tolerál hibákat, manipulál, sosem kér bocsánatot

A kolerikus jelentése példamondattal:

  • A kolerikus típus szereti a kihívásokat, az emberpróbáló feladatokat, mindent elkövet, hogy ő haladhasson az élen, imád a középpontban lenni.
  • A kolerikus személyiségjeggyel rendelkező emberi mindig tudja mi a teendő, a cselekvések embere, tipikus vezető alkat.

A kolerikus görög, illetve latin eredetű szó: (görög ) kholerikosz jelentése → 'epebeteg' (az akkori elképzelés szerint az indulatosság fő oka az epebetegségben volt keresendő). 

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Wikipédia

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: kolerikus jelentése magyarul

Vidanet banner