Idegen szavak szótára

konszenzus jelentése

Konszenzus jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ konszenzus jelentése közérthetően itt.
  1. egyetértés, egyöntetű vélemény, véleményegyezés → egy csoport vagy közösség tagjai közötti közös vélemény vagy álláspont, amelyet a tagok többsége elfogad
  2. egyezség, megegyezés, megállapodás
  3. testületi határozat

A konszenzus egy olyan állapot, ahol egy csoport tagjai közös megegyezésre jutnak egy adott kérdésben, anélkül, hogy szükségszerűen mindenki teljes mértékben egyetértene. A konszenzus elérése gyakran a kompromisszumok és a párbeszéd eredménye, és fontos szerepet játszik a demokratikus döntéshozatali folyamatokban, a társadalmi együttműködésben és a konfliktusok kezelésében.

Példamondat:

  • Szakmai konszenzus van abban, hogy az állami oktatás színvonalát javítani kell.
  • A kutatócégek között konszenzus tapasztalható arról, hogy a Fidesz nagy arányban nyeri a pártlisták versenyét az országgyűlési választásokon.
  • A tárgyaláson a résztvevők konszenzusra jutottak a projekt jövőbeli irányáról.
  • A konszenzus elérése kulcsfontosságú volt a közös problémák megoldásában.
  • Bár nem mindenki értett egyet minden részletben, a csapat konszenzusra jutott a fő célkitűzések tekintetében.

Eredet: A "konszenzus" szó a latin "consensus" szóból származik, ami 'egyetértést', 'megegyezést' jelent. A "con-" (együtt) és "sentire" (érezni, vélekedni) szavak összetételéből áll, és a csoporton belüli közös vélemény vagy álláspont kialakítására utal. A konszenzus a társadalmi és politikai döntéshozatali folyamatokban gyakran használt fogalom, hangsúlyozva a csoporttagok közötti egyetértés fontosságát.

Forrás: jelentese.hu

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: konszenzus jelentése magyarul