Idegen szavak szótára

konszolidált jelentése

Konszolidált jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ konszolidált jelentése közérthetően itt.
  1. (általános) megerősített, stabilizált
  2. (általános 2) rendezett, szilárd, megbízható
  3. (számvitel) összevont, egyesített → különböző pénzügyi elemek, számlák vagy adatok egyetlen egységbe való összefogása
  4. (politika) hatalom vagy befolyás összpontosítása → egy szervezet, csoport vagy ország erőforrásainak és hatalmának centralizálása

A "konszolidált" jelzőt arra használjuk, hogy leírjuk azokat a folyamatokat vagy állapotokat, ahol különböző elemeket összevonunk egy nagyobb, egységesebb struktúrába, vagy amikor valami megerősödik és stabilizálódik az idő során. A gazdaságban és a pénzügyekben a konszolidálás gyakran vonatkozik a számlák vagy adatok összevonására a könnyebb kezelhetőség és áttekinthetőség érdekében. Általános értelemben a konszolidált jelző használható bármilyen erőfeszítésre vagy folyamatra, amelynek célja a stabilitás és az erő növelése. A politikában a hatalom konszolidálása azt jelenti, hogy egy szervezet vagy vezető centralizálja a befolyást és az irányítást, gyakran a hatékonyság növelése vagy a kontroll megerősítése érdekében (lásd még → konszolidáció jelentése).

Példamondat:

  • Péter konszolidált úriember, ami igazán vonzó a nők számára.
  • A vállalat konszolidálta regionális irodáit, hogy csökkentse a költségeket és növelje az operatív hatékonyságot.
  • Az ország konszolidálta védelmi erőit, hogy jobban fel tudjon készülni a potenciális fenyegetésekre.
  • A családi vállalkozás sikeresen konszolidálta piaci pozícióját, stabil alapot teremtve a további növekedéshez.
  • A vállalat konszolidált árbevétele elérte a 10 milliárd forintot.

Eredet: A "konszolidált" szó a latin "consolidatus" múlt idejű részeshatározóból származik, amelynek jelentése 'megerősített', 'összevont' vagy 'egybeépített'. A "consolidare" ige, ami 'megszilárdítani', 'egybeépíteni' jelentéssel bír, a "con-" (együtt) előtagból és a "solidare" igéből áll, ami 'szilárdít' vagy 'megszilárdít' jelentéssel rendelkezik. Ez a fogalom az idő során átvitt értelemben is használatossá vált, kifejezve a stabilitás, az egység és az erősség növelésének törekvését különböző területeken.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: konszolidált jelentése magyarul

Vidanet banner