Idegen szavak szótára

memento mori jelentése

Memento mori jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ memento mori jelentése közérthetően itt.
  1. emlékezz a halálra! → latin kifejezés, amelyet gyakran használnak arra, hogy emlékeztessen az élet múlandóságára és a halál bizonyosságára

A "memento mori" egy latin eredetű kifejezés, amely szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy "emlékezz a halálra". Ez a kifejezés a középkori keresztény gondolkodásban vált népszerűvé, és gyakran használták az élet rövidségének és a halál elkerülhetetlenségének hangsúlyozására. A memento mori emlékezteti az embereket arra, hogy éljenek erkölcsösen és tudatosan, mivel az élet véges és mindenki számára véget ér a halállal.

Példamondat:

  • Zsuzsa elhunyt barátja emlékére memento mori feliratot tetováltatott magára.
  •  
  • A középkori művészetben gyakran találkozni memento mori motívumokkal, mint például koponyák, hogy emlékeztessenek a nézőket az élet múlandóságára.
  • A filozófusok gyakran hivatkoznak a memento mori koncepcióra, amikor az élet értelméről és a halál szerepéről beszélnek.
  • A memento mori használata segített az embereknek szembenézni a halállal és megértetni életük törékenységét.

Eredet: A "memento mori" kifejezés a latin "memento" (emlékezz) és "mori" (halni) szavakból áll.

 

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: memento mori jelentése magyarul