1. közlekedés gépesítése → az a folyamat, amely során a közlekedésben egyre inkább gépi meghajtású járműveket használnak.

A "motorizáció" kifejezés a közlekedési rendszerek és a társadalom gépesítésének folyamatát írja le, amikor az emberek egyre inkább autókat, motorokat, buszokat és egyéb gépi meghajtású járműveket kezdenek használni a közlekedéshez. Ez a folyamat nagyban hozzájárul a közlekedési hálózatok, az infrastruktúra és a gazdaság fejlődéséhez, ugyanakkor számos környezeti és társadalmi kihívást is jelenthet, mint például a légszennyezés, a forgalmi dugók és a városi terjeszkedés.

Példamondat:

  • Az 20. század elején bekövetkezett motorizáció alapvetően megváltoztatta a városok szerkezetét és az emberek életmódját.
  • A motorizáció előrehaladtával egyre több autópályát és parkolót kellett építeni a városban.
  • A fejlett országokban a motorizáció következtében nőtt a közúti közlekedésben részt vevő járművek száma, ami jelentős környezeti problémákat is okozott.

Eredet: A "motorizáció" szó a "motor" szóból származik, amely a latin "motor" (mozgató) szóból ered, és a gépi meghajtású járművek elterjedésére utal. A "-izáció" végződés a folyamatot jelzi.

Rokon értelmű szavak: gépesítés, közlekedési gépesítés, mechanizáció.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: motorizáció jelentése magyarul

Vidanet banner