1. jelmondat, jelige, szlogen → egy rövid, tömör kifejezés vagy mondat, amely egy személy, szervezet vagy intézmény alapelveit, értékeit, céljait vagy filozófiáját foglalja össze

A mottó általában inspiráló, motiváló vagy irányadó jellegű, és kifejezi a hozzá kapcsolódó személy vagy csoport értékeit és törekvéseit. Gyakran használják címerekben, logókban, iskolákban, vállalatokban és különböző szervezetekben, hogy röviden és velős módon közvetítsék üzenetüket vagy célkitűzéseiket.

Példamondat:

  • A cég mottója "Első a minőség" , ami kifejezi elkötelezettségüket a kiválóság iránt.
  • Újév, új én – általában ez a legtöbb magyar mottója januárban, az újévi fogadalmak után.
  • A családi címeren szereplő mottó generációkon keresztül adta át az alapvető értékeket.

Eredet: A "mottó" szó az olasz "motto" kifejezésből származik, ami 'szó', 'mondat' vagy 'jelmondat' jelentéssel bír. Az olasz szó a középkori latin "muttum" (mormogás, motyogás) szóból ered, ami a rövid, tömör kifejezések általános jellegére utal. A mottók használata visszanyúlik a középkorba, ahol címerek és családi zászlók részeként jelentek meg, és azóta is fontos eszközei az üzenetek és értékek közvetítésének.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: mottó jelentése magyarul

Vidanet banner