1. (tudomány) több tudományágat felölelő, ill. összekapcsoló → egy projekt, probléma, kutatás vagy tanulmány, amely több különböző tudományágat vagy szakterületet érint, illetve összekapcsol
  2. (tudomány 2) olyan személy, akinek kettő vagy több akadémiai diszciplínából van végzettsége

A multidiszciplináris kifejezés azt jelenti, hogy valami több tudományágat (→ diszciplínát) vagy szakterületet foglal magában vagy kapcsol össze. Egy multidiszciplináris kutatás vagy tanulmány esetén a különböző tudományágak vagy szakterületek képviselői együttműködnek, hogy közösen dolgozzanak egy probléma megoldásán vagy egy kérdés megválaszolásán.

Példamondat:

  • A klímaváltozás multidiszciplináris megközelítést igényel, amely magában foglalja a meteorológiát, a biológiát, a fizikát és a közgazdaságtant.
  • Az egészségügyi problémák megértése gyakran multidiszciplináris kutatást igényel, amely összekapcsolja az orvostudományt, a pszichológiát és a szociológiát.
  • Egy modern vállalat menedzsmentje gyakran multidiszciplináris, hiszen több különböző szakterületet - mint például a pénzügyeket, a marketinget és az emberi erőforrásokat - kell összehangolniuk.

Eredet: A "multidiszciplináris" szó a latin "multi-" előtagból és a "diszciplína" szóból áll. A "multi-" azt jelenti, hogy 'sok', míg a "diszciplína" azt, hogy 'tudományág', ill. 'szakterület'. Tehát a "multidiszciplináris" szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy 'sok diszciplínát magában foglaló'.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Wikipédia: Diszciplína és Multidiszciplináris

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: multidiszciplináris jelentése magyarul

Vidanet banner