1. hatalmi pozíció kihasználása rokonok, barátok előnyben részesítésére (pl.: állások betöltése, üzleti megrendelések során)

A "nepotizmus" kifejezés arra a gyakorlatra utal, amikor valaki a hatalmi pozícióját arra használja fel, hogy közeli rokonainak vagy barátainak biztosítson előnyöket, például állásokat, promóciókat vagy egyéb kiváltságokat, függetlenül azok képességeitől vagy érdemeitől. Ez a gyakorlat gyakran vezet elégedetlenséghez és igazságtalanság érzéséhez azok körében, akik nem részesülnek ilyen kivételezésben.

Példamondat:

  • Az Orbán kormány a nepotizmus mintapéldája, ahol állami megrendeléseket csak rokon, barát, közeli ismerős nyerhet.
  • A vállalatnál egyre komolyabb méreteket ölt a nepotizmus, szinte már csak úgy lehet bekerülni, ha valakinek a valakije vagy.
  • A vállalatvezető nepotizmus miatt bírálatokat kapott, mivel több rokonát alkalmazta magas pozíciókban úgy, hogy közben nem is volt meg a szükséges képzettségük és tapasztalatuk.
  • Az ókori Egyiptomban jellemző volt a nepotizmus, amikor különböző érdekcsoportok a rokonaik és barátaik között osztják fel a befolyásos pozíciókat.

Eredet: A szó olasz, ill. latin eredetű. A nepotizmus szó a latin "nepos" (unokaöcs, unokahúg) szóból származik. Az nepotizmus kifejezés eredetileg a pápákra utalt, akik gyakran előnyben részesítették rokonaikat a kinevezéseknél. 

Rokon értelmű szavak: protekció, kivételezés, pártfogás, klientelizmus.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: nepotizmus jelentése magyarul

Vidanet banner