Idegen szavak szótára

pandémia jelentése

Pandémia jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ pandémia jelentése közérthetően itt.
  1. világméretű járvány egy betegség nagyon gyors terjedése, amely egyszerre több országot és kontinenst érint

A pandémia olyan járvány, ami több országra vagy akár az egész világra kiterjed. Pandémiáról akkortól beszélünk, amikor azt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kihirdeti. 

A történelem folyamán az emberiség többször nézett szembe pandémiát okozó betegségekkel. Ilyen volt a fekete himlő és a gümőkór. Az egyik legpusztítóbb pandémiát ugyanakkor a pestis okozta: a "Fekete Halál" a 14. században 75-200 millió ember halálát okozta. Pusztító világjárványt okozott 1918-ban és 1919-ben a spanyolnátha. A közelmúlt világjárványa volt a 2009-es influenzapandémia, a jelenkoré pedig a Covid19-pandémia. (A pandémia ellentéte az endémia.)

A pandémia jelentése példamondattal:

  • A COVID-19 pandémia világszerte komoly változásokat hozott az emberek mindennapjaiban.
  • A 1918-as spanyolnátha a történelem egyik legpusztítóbb pandémiájának számít.
  • A szervezők már tervezik, hogy majd maszk nélkül, békemenetben haladva demonstrálnak a pandémia után.
  • A turizmusnak igazán betett a pandémia, az utazás világszerte több, mint a felére esett vissza.

Eredet: A "pandémia" szó a görög "pandemos" szóból származik, ahol "pan" azt jelenti, 'minden', és "demos", ami 'nép' vagy 'lakosság'. Tehát szó szerinti jelentése 'minden népet érintő'.

 

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Wikipédia

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: pandémia jelentése magyarul