Idegen szavak szótára

panem et circenses jelentése

Panem et circenses jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ panem et circenses jelentése közérthetően itt.
  1. kenyeret és cirkuszt (a népnek) → a kifejezés arra utal, hogy ha az emberek alapvető szükségleteit kielégítik (szórakozás és étel), akkor nem fognak elégedetlenkedni, illetve lázadni

A panem et circenses kifejezést a Római Birodalom időszakára vezethető vissza, amikor az uralkodók és a politikusok úgy tartották, hogy az emberek elégedettek lesznek, ha elegendő élelmiszert és szórakozás biztosítanak számukra (ez utóbbit például többnyire a rabszolgák halálával végződő gladiátori játékok révén).

Példamondatok:

  • Az antik Róma vezetői mindig is készséggel szerveztek látványos eseményeket, amelyekkel könnyedén a nép kegyeibe férkőzhettek. Ez volt a „panem et circenses” politikája, ahogy a szatirikus költő, Juvenalis definiálta az I. század végén.
  • A panem et circenses filozófia gyakran azokban az országokban jelenik meg, ahol a politikusok és a kormányzók inkább azzal foglalkoznak, hogy megpróbálják megnyugtatni a lakosságot, mintsem hogy valódi problémákat oldjanak meg.

Eredet: A panem et circenses kifejezés a Római Birodalom időszakából származik, amikor a politikusok és a kormányzók úgy tartották, hogy az emberek elégedettek lesznek, ha biztosítják számukra az éves és a szórakozás lehetőségét, ahelyett, hogy valódi problémákat oldanának meg vagy támogatnák a társadalmi fejlődést. Az eredeti kifejezést a római költő, Juvenalis használta a II. században írott művében.

Forrás: jelentese.hu + Mult-kor:

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: panem et circenses jelentése magyarul