Idegen szavak szótára

paradoxon jelentése

Paradoxon jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ paradoxon jelentése közérthetően itt.
  1. önellentmondás  → egymásnak ellentmondó állítások, tények, események csoportja
  2. képtelenség, lehetetlenség → olyan állítások halmaza, melyekből csak a józan észnek ellemondó következtetés vonható le
  3. visszásság, fonákság

Példamondat:

  • Bizonyos körülmények között a forró víz hamarabb megfagy, mint a hideg, ami egy paradoxon.
  • Az úgynevezett francia paradoxon egy megmagyarázhatatlan jelenségi, miszerint bár a franciák jelentős zsiradékmennyiséget tartalmazó ételt fogyasztanak, mégis viszonylag jól állnak a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében.
  • A paradoxonok egy különleges csoportját képezik az ellentmondások, pl. a hazug paradoxona: „Ez az állítás hazugság.” → Az sem igaz, sem hamis nem lehet, hiszen ha igaz lenne, akkor a beszélő hazudna és fordítva.
  • Enrico Fermi által 1950-ben megfogalmazott paradoxon lényege az, hogy a galaxisban elméletileg nagy eséllyel léteznek értelmes idegen civilizációk, mégsem bukkantunk eddig a nyomukra. 

A paradoxon görög eredetű szó: paradoxosz jelentése → 'a közvélekedéssel ellenkező' 

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Wikipédia

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: paradoxon jelentése magyarul