1. átírás, átfogalmazás
  2. (irodalom 1) átköltés, szabad fordítás
  3. (irodalom 2) átfogalmazás → valamilyen írás vagy mű tartalmának saját szavakkal történő elmondása, ill. átfogalmazása
  4. (művészet) újraalkotás → egy már létező kép, szobor vagy más műalkotás újraalkotása más eszközökkel vagy más stílusban, általában egy másik művész által
  5. (zene) feldolgozás, átírás → egy másik zeneszerző alkotásából átvett rész feldolgozása, átírása

A "parafrázis" során egy már meglévő szöveg vagy beszéd lényegét megőrző átfogalmazása történik. Ez a módszer segít a tartalom jobb megértésében. A parafrázis gyakran fontos eszköze az oktatásnak és a tudományos munkának, mivel lehetővé teszi az eredeti gondolatok más szavakkal történő kifejezését anélkül, hogy azok értelme elvész.

Példamondat:

  • Egy magyar művész egy Cézanne-parafrázist ajándékozott a Szépművészeti Múzeumnak.
  • A West Side Story bandák háborújáról és egy közben zajló szerelemről szó, de tulajdonképpen ez is csak egy Rómeó és Júlia parafrázis.
  • Lovasi András dalszövegei között akad József Attila-parafrázis is.
  • Demcsák Zsuzsa új műsorában sikeres nőket hív fel magához, hogy töltsenek el vele egy délutánt, ami így egyfajta „Összezárva Friderikusszal” parafrázis lesz.

Eredet: A "parafrázis" szó a görög "paraphrasis" kifejezésből származik, amely 'más szavakkal történő elmondás' vagy 'újrafogalmazás' jelentéssel bír. Az angol nyelvben a 16. században kezdett elterjedni, főként az irodalmi és tudományos munkákban.

Rokon értelmű szavak: átfogalmazás, újrafogalmazás, átirat, lényegi megismétlés.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: parafrázis jelentése magyarul

Vidanet banner