1. (oktatás) iskolai segéd, iskolaszolga, hivatalsegéd, iskolai gondnok → az iskolai vagy egyetemi épületek és területek biztonságának és karbantartásának felügyelete
  2. (régies) 

A pedellus egy régies kifejezés, melynek jelentése iskolai segéd. A pedellus hagyományosan fontos szerepet töltött be az oktatási intézményekben, ahol az intézmény rendjének és biztonságának fenntartásáért felelt.  A pedellus feladata sokrétű lehet. Elláthatja például a portaszolgálatot, vagy akár kabantartási munkálatok végez. 

Példamondat:

  • A középkori egyetemeken a pedellusnak jelentős tekintélye volt a diákok körében.
  • Az iskola pedellusa gondoskodott arról, hogy az udvarok és folyosók tiszták és biztonságosak legyenek.
  • Egy londini iskola pedellusa nem csupán az iskola tanulóinak teremtett kellemes hőmérsékletet a helyiségben, hanem nagy teljesítményű melegítőlámpák segítségével az ott termesztett vadkenderpalántáknak is.

Eredet: A "pedellus" egy latin szó, mely eredetileg a középkori európai egyetemek adminisztratív és felügyeleti személyzetét jelentette, akik fontos szerepet játszottak az intézmény napi ügyeinek irányításában.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: pedellus jelentése magyarul

Vidanet banner