1. törzskönyv → egy állat, főként egy tiszta fajtájú kutya származásának, szülei és nagyszülei azonosítására szolgáló hivatalos dokumentum vagy előzményleírás
  2. előkelő származás, családfa → egy személy vagy dolog előkelő vagy kiváló származása, eredete, múltja
  3. vérvonal

A pedigré fogalma leggyakrabban a tiszta fajtájú állatok, főként kutyák, származásának és családfájának hivatalos dokumentálására utal. A pedigré tartalmazza az állat szüleinek és nagyszüleinek adatait, fajtáját és eredményeit a kiállításokon vagy versenyeken. Ezenkívül a pedigré szó jelentheti egy személy vagy dolog előkelő, kiváló vagy értékes származását, eredetét és múltját.

A pedigré jelentése magyarul, példamondattal:

  • A pedigré nélküli kutyák általában sokkal olcsóbbak, mint a törzskönyvvel rendelkező társaik.
  • Ha királyi családba akarsz házasodni, a kiváló pedigré alapfeltétel.
  • A tenyésztők gyakran hangsúlyozzák állataik pedigréjét a potenciális vásárlók számára.
  • A pedigré alapján könnyebb nyomon követni egy állat családi előzményeit és örökletes tulajdonságait.
  • Az ősi nemesi család büszke pedigréjére és előkelő múltjára.

Eredet: A pedigré szó a francia "pied de grue" kifejezésből ered, ami "daru lába" -t jelent. A kifejezés a középkori Franciaországban alakult ki, amikor a nemesi családok származását egy daru lábának alakjára emlékeztető jelölésekkel ábrázolták a családfákon. A "pedigré" szó az angol nyelven keresztül került be a magyar nyelvbe, ahol az állatok származásának dokumentálására és a személyek vagy dolgok előkelő múltjára utal (lásd. pedigree jelentése). 

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: pedigré jelentése magyarul

Vidanet banner