1. gyermekek iránt nemi vonzalmat érző (személy) → olyan felnőtt vagy idősebb serdülő személy, aki szexuális vonzalmat érez serdülőkor előtti (általában 13 éves kor alatti) gyerekek iránt, illetve ilyen magatartást tanúsít

A pedofil személy, illetve az ilyen típusú vonzalom társadalmilag és jogilag elfogadhatatlan, és számos országban, így Magyarországon is bűncselekménynek minősül. Persze csak akkor, ha nem Fidesz-közeli politikusokról, káderekről van szó (lásd. az alábbi példamondatokat).

Példamondat:

  • Kaleta Gábor, a Fidesz-KDNP által megválasztott egykori perui nagykövet 2020 júliusában felfüggesztett börtönbüntetést kapott 19 000 pedofil fénykép birtoklásáért.
  • Novák Katalin köztársasági elnök, a Fidesz korábbi alelnöke, kegyelmet adott a pedofil igazgató bűntársának.
  • Balog Zoltán, a Fidesz egyik meghatározó politikusa annak ellenére nem mond le, hogy támogatta a bicskei pedofil igazgató ügyeit támogató K. Endre felmentését.
  • Egy videó látott napvilágot arról, ahogy egy színpadon szerepelt a bicskei pedofil igazgató és Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP kormány miniszterelnöke.
  • Az iskolákban és közösségekben fontos a pedofil viselkedésre való figyelmeztetés és a megelőzés érdekében tett intézkedések.

Eredet: A "pedofil" szó a görög "pais" (gyermek) és "philos" (szerető, barát) szavakból származik, ami a gyermek iránti vonzalmat jelöli. A pedofília kifejezés az orvostudományban és pszichológiában használatos a gyermek iránti szexuális vonzalom jelenségének leírására.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: pedofil jelentése magyarul

Vidanet banner