1. (zene) hangszer húrjait kifeszítő karok → a líra vagy kithara nevű ókori görög hangszerek részei, amelyek a hangszerteszthez kapcsolódó két szarvszerű nyúlvány formájában jelennek meg és a húrok megfeszítését szolgálják
  2. (mértékegység) ógörög hosszmértékegység → az ókorban használt hosszmérték, amelynek hossza 0,4832 méter

A "pékhüsz" kifejezés különböző kontextusokban különböző jelentéssel bír. Zenei szempontból a líra és kithara hangszerek fontos elemei, amelyek a húrok megfeszítését és ezáltal a hangmagasság beállítását teszik lehetővé. Mint mértékegység, az ógörög hosszmérték, amelyet építkezésekben és más mérési célokra használtak az ókorban.

Példamondat:

  • Az antik hangszereket tanulmányozva a kutatók megállapították, hogy a pékhüsz kulcsszerepet játszott a húrok hangolásában.
  • Az ókori építészek gyakran használták a pékhüsz mértékegységet az épületek tervezésekor.

Eredet: A "pékhüsz" szó a görög "pechys" (πήχυς) kifejezésből származik, ami eredetileg az alkar hosszát jelölte, hasonlóan más korabeli hosszmértékekhez, mint a könyök vagy a cubitus. A zenei kontextusban való használata a hangszerek szerkezetére és a húrok funkciójára utal.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: pékhüsz jelentése magyarul

Vidanet banner