1. zsidó húsvét → az egyiptomi kivonulás ünnepe (a szabadulás ünnepe)

Pészah, a zsidó vallás egyik legfontosabb ünnepe, az ószövetségi történetekben megörökített események emlékét idézi fel. Az ünnep első napja az Egyiptomból való kivonulásra, utolsó napja pedig a tengeren (Nádas tenger, Jám Szuf) való átkelésre emlékezteti az ünneplő zsidóságot. Ez a két nap az igazi ünnep, a közbenső napok csak félünnepek.Az ünnep alatt az ünnepi étkezés, a széder keretében a résztvevők megosztják a zsidóság történetét és hagyományait, különleges szabályok és ételek mellett. A pészah szóval még így is találkozhatsz: peszách

Példamondat:

  • A pészah, akárcsak a keresztény húsvét, mindig a tavasszal, a természet éledésének idejében köszönt be, ezért a tavasz ünnepe (hág hááviv) névvel is illetik.
  • A peszách a felszabadulás emlékét őrzi, és azt idézi, hogy a zsidók a 210 évig tartó egyiptomi rabság után kivonultak Egyiptomból.
  • A hagyomány szerint a pészah előtti héten őrlik meg az addig gondosan tárolt gabonát.

Eredet: A "pészah" szó héber eredetű, és jelentése 'elhaladás' vagy 'átugrás', amely az ószövetségi történetben az Egyiptomból való kivonulás eseményére utal. Az ünnep neve a zsidó hagyományban azon pillanatra emlékeztet, amikor az Úr "elszállt" Egyiptom fölött, és áthaladt az országon az elsőszülöttek megkímélésének éjszakáján.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: pészah jelentése magyarul

Vidanet banner