1. római uralkodói rendszer → a Római Birodalom korai császárságának időszaka, amely Augustus uralkodásától (Kr. e. 27) Diocletianus uralkodásáig (Kr. u. 284) tartott )

A "principatus" szó a római történelem egy fontos korszakát jelöli, amikor a császárok, kezdve Augustus-szal, fokozatosan növelték hatalmukat, miközben fenntartották a köztársasági intézményeket és látszólagos tiszteletben tartották a szenátust és más hagyományos politikai struktúrákat. Ez az időszak a Római Birodalom stabilizálódását és terjeszkedését eredményezte. A principátusban a "princeps" (első polgár) címet viselő római császár hivatalosan a római köztársaság első polgárának számított, de valójában autokratikus hatalommal rendelkezett.

Példamondat:

  • Augustus principatusának kezdete a Római Birodalom egyik legjelentősebb fordulópontja volt.
  • A principatus idején a császárok igyekeztek megőrizni a köztársasági hagyományokat, miközben központosították hatalmukat.
  • A principatus időszakának végén Diocletianus átalakította a birodalom kormányzati rendszerét, ezzel megkezdve a dominatus korszakát.

Eredet: A "principatus" szó a latin "princeps" (első polgár, vezető) kifejezésből származik, amelyet a római császárok használtak címükként.

Rokon értelmű szavak: császárság, uralkodói rendszer, princeps uralom, korai császárkor, római császárság.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: principatus jelentése magyarul

Vidanet banner