1. borszakértő, borpincér felelős a borok kiválasztásáért, tárolásáért és kiszolgálásáért egy étteremben vagy szállodában 
  2. (általános) egyéb italok (pl. tea, kávé, sör) szakértője

A sommelier (ejtsd: szomelié) általában jónevű étterem alkalmazásában áll. A borok szakértőjeként egyik fontos feladata, hogy bármely ételhez meghatározza, hogy melyik bor illik hozzá leginkább. Ismer minden borfajtát, tisztában van a kínálatban szereplő borok összes jellemzőjével.

A sommelier jelentése magyarul, példamondattal:

  • A vendégek borválasztásának segítése mellett a sommelier feladata a borlap összeállítása és a személyzet boroktatása is.
  • Nem mindegy az sem, hogy a disznótoroshoz milyen bort iszunk, ezért ha biztosra akarunk menni, kérjük ki egy sommelier tanácsát.
  • A sok finom falat mellé inni is dukál, persze nem mindegy, hogy mit. Ebben segíthet a sommelier.
  • Egy új étterem nyílt a Parlement közelében, ahol az ételek mellett egy színvonalas borlap és egy sommelier is erősíti a csapatot.
  • A sommelier kiváló ajánlást tett a borkóstolóhoz, amely tökéletesen illeszkedett az általunk választott ételhez.
  • Egy jó étteremben a sommelier segít a vendégeknek a borválasztásban, hogy az harmonizáljon az ételükkel.
  • A kávézóban dolgozó sommelier részletesen ismertette a különböző kávék eredetét és ízjegyeit.

Eredet: A "sommelier" szó a francia nyelvből származik, amely eredetileg a teherhordókat vagy az állatokat terhelő személyeket jelölte. Az idők során a jelentése módosult, és a borral foglalkozó szakembert jelölte. Az eredet az ófrancia "saumalier" szóból ered, amely a "sauma" (teher vagy teherhordó állat) szóból származik.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: sommelier jelentése magyarul

Vidanet banner