- borszakértő, borpincér felelős a borok kiválasztásáért, tárolásáért és kiszolgálásáért egy étteremben vagy szállodában
- (általános) egyéb italok (pl. tea, kávé, sör) szakértője
A sommelier (ejtsd: szomelié) általában jónevű étterem alkalmazásában áll. A borok szakértőjeként egyik fontos feladata, hogy bármely ételhez meghatározza, hogy melyik bor illik hozzá leginkább. Ismer minden borfajtát, tisztában van a kínálatban szereplő borok összes jellemzőjével.
A sommelier jelentése magyarul, példamondattal:
- A vendégek borválasztásának segítése mellett a sommelier feladata a borlap összeállítása és a személyzet boroktatása is.
- Nem mindegy az sem, hogy a disznótoroshoz milyen bort iszunk, ezért ha biztosra akarunk menni, kérjük ki egy sommelier tanácsát.
- A sok finom falat mellé inni is dukál, persze nem mindegy, hogy mit. Ebben segíthet a sommelier.
- Egy új étterem nyílt a Parlement közelében, ahol az ételek mellett egy színvonalas borlap és egy sommelier is erősíti a csapatot.
- A sommelier kiváló ajánlást tett a borkóstolóhoz, amely tökéletesen illeszkedett az általunk választott ételhez.
- Egy jó étteremben a sommelier segít a vendégeknek a borválasztásban, hogy az harmonizáljon az ételükkel.
- A kávézóban dolgozó sommelier részletesen ismertette a különböző kávék eredetét és ízjegyeit.
Eredet: A "sommelier" szó a francia nyelvből származik, amely eredetileg a teherhordókat vagy az állatokat terhelő személyeket jelölte. Az idők során a jelentése módosult, és a borral foglalkozó szakembert jelölte. Az eredet az ófrancia "saumalier" szóból ered, amely a "sauma" (teher vagy teherhordó állat) szóból származik.
Kiejtés
Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!
Link erre az oldalra: sommelier jelentése magyarul