Idegen szavak szótára

sovinizmus jelentése

Sovinizmus jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ sovinizmus jelentése közérthetően itt.
  1. (általános) megszállott, ellentmondást nem tűrő rajongás valami iránt
  2. (történelem, politika) egy nemzet vagy nemzetiség felsőbbrendűségét hirdető, más népek elleni gyűlöletet szító szélsőséges nacionalizmus
  3. (társadalom) a szűk, helyi érdekek elfogult, szélsőséges képviselete a magasabb szempontok elhárítása mellett

Példamondat:

  • Akárhonnan is ered, a sovinizmus mindig káros, soha nincs hosszú távon kedvező hatása.
  • Tamás elutasítja a sovinizmus minden formáját, szerinte minden nép, nemzet, illetve ország állampolgára egyenrangú kell, hogy legyen.
  • Magyarországon a munkahelyeken még mindig jellemző a hímsovinizmus, vagyis a nőket előítélettel és hátrányosan kezelik, vezető pozíciókba pedig inkább mindig férfiak kerülnek.

A sovinizmus szó francia eredetű: chauvinisme jelentése → A Cogniard-fivérek A nemzetiszínű kokárda című vígjátéka alapján terhedtel, amelynek egyik szereplője, Nicolas Chauvin (→ chauvinisme) a túlzott hazafiságot személyesíti meg, vagyis vakon, ellentmondást nem tűrő módon imádja Napóleont és mindazt, ami tőle ered.

Forrás: Blahó Miklós: Tanszótár + jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: sovinizmus jelentése magyarul