Idegen szavak szótára

spekuláció jelentése

Spekuláció jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ spekuláció jelentése közérthetően itt.
  1. elmélkedés, latolgatás, tervezgetés → egy esemény vagy helyzet lehetséges okaira vagy következményeire vonatkozó nem megalapozott feltételezés
  2. (pénzügy) jövőbeni nyereség reményében végrehajtott pénzügyi művelet → olyan pénzügyi tranzakció, amely nagyobb kockázattal jár, de nagyobb nyereséget is ígér, gyakran rövid távú befektetésen alapul
  3. (pénzügy, negatív) üzérkedés, nyerészkedés → gyors meggazdagodás rményében folytatott vállalkozás, ill. cselekedet  

A spekuláció két fő jelentéssel bír. Egyrészt az elméleti feltevések vagy nem megalapozott vélemények kifejezésére használják, másrészt a pénzügyi tranzakciókra utal, amelyek magas kockázattal, de potenciálisan nagy hozammal járnak, különösen a tőzsdei vagy ingatlanpiacon.

Példamondat:

  • A médiában rengeteg spekuláció kering a világ végéről.
  • Az, hogy Kata és Pityu hamarosan elválnak, csak puszta spekuláció.
  • Sokan spekulációval próbálnak gyorsan meggazdagodni a tőzsdén.

Eredet: A "spekuláció" szó a latin "speculatio" szóból ered, amelynek jelentése 'megfigyelés', 'szemlélődés'. A középkorban a "speculatio" filozófiai vagy teológiai elmélkedést jelentett. A modern időkben a kifejezés a pénzügyi tevékenységekre is kiterjedt, különösen a magas kockázatú és rövid távú befektetésekre.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Bakos: Idegen szavak szótára

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: spekuláció jelentése magyarul