Idegen szavak szótára

szenzitív jelentése

Szenzitív jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ szenzitív jelentése közérthetően itt.
  1. érzékeny, fogékony
  2. kényes
  3. (orvosi) érző
  4. (pszichológia) erős érzelmekkel reagáló

A szenzitív jelzőt arra használjuk, hogy leírjuk azokat az embereket vagy dolgokat, amelyek különösen érzékenyek vagy fogékonyak valamilyen ingere vagy hatásra. Az érzékenység lehet érzelmi, fizikai vagy kémiai jellegű. A pszichológiában a szenzitív emberek gyakran intenzívebben és mélyebben érzékelik a környezetüket és az érzéseiket, ami befolyásolhatja az életük minden aspektusát. Az orvostudományban az érzékenység különösen fontos lehet a betegségek diagnosztizálásában és kezelésében, például amikor valaki szenzitív egy bizonyos gyógyszerre vagy allergénre.

Példamondat:

  • Szenzitív adatok került a nyilvánosságra, miután feltörtek egy online banki rendszert.
  • Istvánt rendőrök vitték el belső, szenzitív információk versenytárshoz való szivárogtatásáért.
  • Zsuzsa mostanában nagyon szenzitív, ami nem csoda, nemrégiben vesztette el egy közeli hozzátartozóját.

Eredet: A "szenzitív" szó a latin "sensitivus" kifejezésből származik, ami 'érzékelő', 'érzékeny' jelentéssel bír. A szó gyökere a "sensus" (érzés, érzékelés), ami az érzékekhez és az érzékeléshez kapcsolódik.

Forrás: Bakos Ferenc: Idegen szavak és kifejezése szótára + jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: szenzitív jelentése magyarul

Vidanet banner