Idegen szavak szótára

szentimentális jelentése

Szentimentális jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ szentimentális jelentése közérthetően itt.
  1. érzelgős, túlzottan értelmes, szenvelgő → egy olyan tulajdonság vagy állapot, amely túlzott érzelmekkel vagy érzelmi megnyilvánulásokkal jellemezhető

A szentimentális személyek vagy dolgok mély érzelmeket mutatnak vagy váltanak ki, gyakran a nosztalgia, szomorúság vagy szeretet érzéseire összpontosítva. Erre az állapotra az érzelmi túláradás, az érzékenység vagy a túlzott érzelmi reakciók jellemzőek.

Példamondat:

  • A film szentimentális jelenetei könnyeket csaltak a nézők szemébe.
  • Sokan szentimentális értéket tulajdonítanak a régi családi emléktárgyaknak.
  • A szerző szentimentális stílusa mélyen megérintette az olvasókat.
  • A film egy igazán izgalmas kriminek indult, de aztán átcsapott romantikába és a befejezés végül szentimentális lett.
  • András nem tűnik egy szentimentális férfinak, a legutóbbi baráti összejövetelen egy szomorú történet hatására mégis elejtett néhány könnycseppet.
  • Rita nem szokott túl szentimentális lenni, de hiszi, hogy olyan találkozás, mint amilyen mostani párjával történt, egyszer adatik meg egy életben.

Eredet: A "szentimentális" szó az ófrancia "sentiment" kifejezésből származik, ami az érzelmekre, érzésekre utal. A szó az angol nyelven keresztül vált nemzetközileg ismertté (lásd. sentimental jelentése), és gyakran használják az irodalomban, művészetben, illetve a mindennapi beszédben az erős érzelmi hangvétel vagy az érzelmekre való túlzott hangsúlyozás kifejezésére.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: szentimentális jelentése magyarul