Idegen szavak szótára

szintaktika jelentése

Szintaktika jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ szintaktika jelentése közérthetően itt.
  1. (nyelvészet) mondattan → a mondatok és kijelentések szerkezetével, összetevőinek rendjével és kapcsolatával foglalkozó tudományág
  2. (filozófia) a logikai kijelentések és jelölések formai struktúrájával foglalkozó tudományág

A szintaktika a nyelvészetnek az a területe, mely a szavak, kifejezések és mondatok kapcsolódásával, valamint azok egymáshoz viszonyított helyezkedésével foglalkozik. Ezen kívül a szintaktika a filozófia területén is létezik, ahol a logikai kijelentések formai szerkezetét tanulmányozza.

Példamondat:

  • A szintaktikai elemzés során megvizsgáljuk, hogy egy mondatban milyen szerepet töltenek be az egyes szavak és kifejezések.
  • A szintaktika segít abban, hogy megértsük a nyelvek felépítését és szerkezetét.
  • Mivel a magyar nyelv szintaktikai szerkezete eltér az angoltól, a fordításoknál gyakran szükséges a mondatok átrendezése.

Eredet: A "szintaktika" szó a görög "syntaxis" szóból származik, ami 'elrendezés' vagy 'összerendezés' jelentéssel bír. Az "syn-" előtag 'együtt' vagy 'össze', míg a "-taxis" a 'rendezés' vagy 'sorrend' jelentésű.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: szintaktika jelentése magyarul