Idegen szavak szótára

tájfun jelentése

Tájfun jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ tájfun jelentése közérthetően itt.
  1. (meteorológia) viharos trópusi ciklon→ a nyugat-csendes-óceáni és a dél-kínai tengeren kialakuló trópusi vihar, amelyet erős szél és intenzív esőzés jellemez

A tájfun egy erős trópusi vihar, amelyet 118 km/h (74 mph) feletti széllökések és heves esőzés jellemzi. Ezek a viharok általában a trópusi óceánok felett alakulnak ki, ahol a meleg vízfelület energiát biztosít a vihar növekedéséhez és fenntartásához. A tájfunok súlyos károkat okozhatnak az érintett területeken, beleértve az áradásokat, a szélviharokat és a földcsuszamlásokat.

Példamondat:

  • A tájfun a partok felé közeledve veszélyezteti a tengerparti településeket.
  • A híradások szerint a tájfun gyorsan erősödik, és a meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy mindenki készüljön fel a lehetséges kitelepítésekre.
  • A tájfun után a kormány segélyt küldött az érintett régiókba, hogy segítsék a helyreállítási munkálatokat.

Eredet: A "tájfun" szó a kínai "tái-fēng" (大風) kifejezésből vagy a görög "typhon" (Τυφών) szóból származik, amely az ókori görög mitológiában egy viharokat és forgószéllel járó lény neve volt. A pontos etimológiai útvonal több különböző nyelvi hatáson keresztül alakult ki, beleértve a kantoni, arab és görög nyelveket is.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: tájfun jelentése magyarul