1. mérsékelés, enyhítés, visszatartás
  2. (gasztronómia) ételek, italok megfelelő hőmérsékletének beállítása felszolgálás előtt
  3. (gasztrónómia 2) előkristályosítása csokoládé olvadékban kristálygócok kialakítása hőmérsékleti és mechanikai paraméterek szabályozásával, esetenként a kakaóvaj kristály módosulatának beoltásával

A temperálás jelentése példamondattal:

  • A csokoládé temperálás eredményeként az így készült bonbon gusztusos, fényes és roppanós lesz.
  • A nyaraló temperálás során egy alacsony hőmérsékletet állítunk be, amivel a télen nem lakott ház szerkezetét óvjuk meg egy esetleges fagytól.

A temperálás a latin temperare szóból, melynek a jelentése: 'mérsékelni', 'finomítani', 'beállítani'.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: temperálás jelentése magyarul

Vidanet banner