- mérsékelés, enyhítés, visszatartás
- (gasztronómia) ételek, italok megfelelő hőmérsékletének beállítása felszolgálás előtt
- (gasztrónómia 2) előkristályosítás → a csokoládé olvadékban kristálygócok kialakítása hőmérsékleti és mechanikai paraméterek szabályozásával, esetenként a kakaóvaj kristály módosulatának beoltásával
A temperálás jelentése példamondattal:
- A csokoládé temperálás eredményeként az így készült bonbon gusztusos, fényes és roppanós lesz.
- A nyaraló temperálás során egy alacsony hőmérsékletet állítunk be, amivel a télen nem lakott ház szerkezetét óvjuk meg egy esetleges fagytól.
A temperálás a latin temperare szóból, melynek a jelentése: 'mérsékelni', 'finomítani', 'beállítani'.
Forrás: jelentese.hu gyűjtés
Kiejtés
Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!
Link erre az oldalra: temperálás jelentése magyarul