1. tétel, tantétel, állítás, megállapítás → tudományos, filozófiai vagy más szakmai területen használt állítás, amelyet bizonyítani kell
  2. (politika) politikai program kiemelt pontja

A "tézis" szó egy állítást vagy megállapítást jelent, amelyet valamilyen érvelés vagy tudományos munka alátámasztására használnak. Eredetileg a filozófiából származik, ahol egy konkrét álláspontot jelöl, amit a szerző meg kíván védeni. A tudományos és akadémiai környezetben a tézis általában egy kutatási kérdésre adott válasz, ami a kutatási dolgozatok vagy disszertációk központi eleme. Szélesebb értelemben a tézis kiterjedhet bármely olyan állításra, amit érvekkel támasztanak alá vagy vitatnak meg.

Példamondat:

  • Az egyetemi tanár új tézist vetett fel az óra során, amely a mesterséges intelligencia etikai kérdéseit feszegette.
  • Anna éppen a diplomadolgozatán dolgozik, amelynek tézise az alternatív energiaforrások gazdasági hatékonyságát elemzi.
  • A konferencián bemutatott tézis arra összpontosított, hogy hogyan befolyásolja a technológiai fejlődés a munkaerőpiacot.

Eredet: A "tézis" szó a latin "thesis" szóból származik, amelynek gyökere a görög "tithenai" (τιθέναι), ami 'helyezni', 'állítani' jelentéssel bír. Eredetileg ez arra utalt, hogy valamit 'letéve', 'kijelentve' állítanak fel bizonyítandó állításként.

Rokon értelmű szavak: állítás, megállapítás, érvelés, hipotézis, kutatási felvetés, disszertáció.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: tézis jelentése magyarul

Vidanet banner