Idegen szavak szótára

tetánia jelentése

Tetánia jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ tetánia jelentése közérthetően itt.
  1. (orvosi) merevkór, merevgörcs, izomgörcs →  az izmok görcsös összehúzódása általában kalciumhiány miatt

A tetánia egy olyan orvosi állapot, amelyben az izmok, különösen a kéz- és lábizmok, váratlan és fájdalmas görcsökbe rándulnak. Ez az állapot gyakran az alacsony kalciumszint (hipokalcémia), magnéziumhiány vagy más elektrolit-egyensúlyzavarok következménye. A tetánia tünetei közé tartozhatnak az izomrángások, zsibbadás, érzékenység és a "tetániai kéz", amely a kéz jellegzetes helyzetét jelöli. A tetánia megelőzése érdekében minden életkorban kulcsfontosságú a megfelelő táplálkozási szokások rendszeresítése, mely által elkerülhető az ásványi anyagok hiánya. 

Példamondat:

  • Az orvos tetániát diagnosztizált a betegnél, aki izomgörcsöket és zsibbadást tapasztalt.
  • A tetánia kezelésére gyakran szükséges az alacsony kalciumszint pótlása.
  • A tetánia súlyos esetben akár légzési nehézségeket is okozhat.

Eredet: A "tetánia" szó a görög "tetanosz" szóból származik, ami 'feszült', 'merev' jelentéssel bír. Az orvostudományban a tetánia a neuromuszkuláris rendszer rendellenességére utal, amely az izmok túlzott ingerlékenységével és görcsös állapotával jár együtt. A tetánia különböző okokból alakulhat ki, beleértve a kalcium- és magnéziumhiányt, valamint az elektrolit-egyensúly egyéb zavarait.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: tetánia jelentése magyarul