1. a szokásostól eltérő, nem szabálykövető szokatlan vagy nem hagyományos módszereket, nézeteket vagy gyakorlatokat követő
  2. a merev szabályokkal szembemenő, nem hagyományos
  3. (vallás) nem hithű, a hittételekkel ellentétes

Az "unortodox" jelző gyakran utal valami szokatlanra, nem szabványosra vagy nem hagyományosra. Ebben az értelemben a szó a szokatlan vagy innovatív gondolkodásra, módszerekre vagy gyakorlatokra utalhat. Vallási kontextusban az unortodox kifejezés gyakran az ortodox kereszténység dogmáitól vagy gyakorlataitól eltérő nézeteket vagy gyakorlatokat jelöl. 

Az unortodox ellentéte az ortodox (→ a hagyományokhoz hű, maradi).

Az unortodox jelentése magyarul, példamondattal:

  • Kati unortodox stílusú teniszező, aki szereti a nem várt megoldásokat, ezzel pedig gyakran meglepi ellenfeleit.
  • Matolcsy György, az Magyar Nemzeti Bank elnöke szívesen alkalmaz unortodox eszközöket, bár nem túl nagy sikerrel, hiszen a forint elnöksége idején rendszeresen kerül mélyrepülésbe.
  • Magyarországon az unortodox válságkezelés sikertelennek tűnik.
  • 2 285 000 forintért kelt el drMáriás Matolcsy György unortodox dalokat énekel című festménye a Blitz Galéria árverésén.

Eredet: Az "unortodox" szó az "un-" előtagból (ami tagadást jelent) és az "ortodox" szóból származik, ami a görög "orthos" (egyenes, helyes) és "doxa" (vélemény) szavakból ered, és "helyes véleményt" vagy "helyes tanítást" jelent.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: unortodox jelentése magyarul

Vidanet banner