Idegen szavak szótára

appendectomia jelentése

Appendectomia jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ appendectomia jelentése közérthetően itt.
  1. (orvosi) vakbél-eltávolítás, vakbélműtét → sebészeti eljárás, amely során eltávolítják a gyulladt vagy fertőzött vakbelet

Az appendectomia (vagy appendektómia) egy gyakori sebészeti beavatkozás, amelyet akkor végeznek, amikor a vakbél (appendix) begyullad, ez az ún. appendicitist. A műtét általában sürgősségi alapon történik, hogy megakadályozzák a vakbél megrepedését és a gyulladás hasüregbe terjedését . Az appendectomia modern sebészeti technikákkal, gyakran laparoszkópiás eljárással történik, ami minimális invazív beavatkozást jelent.

Példamondat:

  • Az orvosok appendectomiát végeztek a betegen, miután diagnosztizálták az akut appendicitist.
  • Az appendectomia után a páciensnek néhány napot kórházban kell töltenie a felépüléshez.
  • A laparoszkópos appendectomia kevesebb fájdalommal és gyorsabb gyógyulással jár, mint a hagyományos nyitott műtét.

Eredet:Az "appendectomia" szó az "appendix" (vakbél) és a "-ectomia" (eltávolítás) görög eredetű kifejezések összetételéből származik. Az eljárás a vakbél eltávolítására utal, ami általában a gyulladás vagy fertőzés miatt szükséges. Az appendectomia a modern sebészet egyik gyakori beavatkozása.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: appendectomia jelentése magyarul